Lämna en kommentar

Förintelsens minnesdag 2015

Det börjar smått, det börjar som myter som upprepades gång på gång tills det växte och blev till ”sanning”. De blev problem som krävdes en ”lösning” på, retoriken blev till handling. Något som i slutänden hade resulterat i mellan 11 och 17 miljoner människor död, och man kan ställa sig frågan varför? Varför mördades alla dessa människor för? Och av vilken anledning anser visa människor har rätt till att se ner på andra?

Jag kommer ihåg när min mamma berätta för mig om förintelsen och nazismen när jag var 5 år gammal, hur jag grät över att människor kunde göra så mot varandra och att jag sedan den dagen svor på att jag skulle kämpa emot sådan förställningar som verkar för ett sådant hat. Tyvärr så börja man se tendenser av samma tankegångar som då gå igen runt i samhället med ökade stryka men nu inte bara om judar och romer utan flera som till exempel muslimer. Nej jag är inte emot att man ska få säga vad man tycker så länge det inte bryter mot lagen eller är spridande av rena myter mot människor i uppenbara försök för att förminska och förakta dom. Vi har alla ansvara vad vi säger och skriver både irl och här på nätet för när det gäller hat kan det alltid trigga igång någon eller några och få ödesdigra konsekvenser. Allt börjar smått i början.

Ett år när jag höll tal på första maj så citera jag den förra partiledaren för Socialdemokraterna i Tyskland, Otto Wels vad han sa vid debatten kring fullmaktslagen som gav nazisterna fullkontroll över landet den 23 mars 1933:

”Vid denna historiska timme, vi tyska socialdemokrater förbinder oss att följa principerna om humanitet och rättvisa, frihet och socialism. Ingen fullmaktslag kan ge dig möjlighet att förstöra idéer som är eviga och oförstörbara … Från denna nya förföljelse får tyska Socialdemokratin nya krafter. Vi skickar hälsningar till förföljda och förtryckta. Vi hälsar våra vänner i riket. Deras ståndaktighet och lojalitet förtjänar beundran. Modet som de behåller sina övertygelser och deras obrutna förtroende garantera en ljusare framtid. ”

Han talade direkt till Hitler och proklamerade då,

”Du kan ta våra liv och vår frihet, men du kan inte ta vår ära. Vi är försvarslösa, men inte ärelösa.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: