Lämna en kommentar

Ett avgörande steg i livet

”Du är så jävla dum i huvudet” och ”Du kommer att misslyckas allt du förtar dig med i hela ditt liv.” Det sägs att skolan formar oss till vis del till dom människor vi är. Detta är några av de ord jag har hört från min lärare igenom åren i skolan. De lärde mig inte att läsa, skriva eller matte, utan att jag var ett problem för dom alla, en bråkmakare som skulle hamna bland värstingarna och en parasit som var allt för dum i huvudet för att lära mig något. Och trots att rektor och kommun gjorde dom inget, dom vände bara ryggen åt för de man ser det finns inte.

Detta minns jag gjorde att när jag lekte som liten och någon figur var en auktoritet, som bestämde över de andra figurerna så var den alltid snäll och förstående, denne såg de underordnades svagheter men istället för att vara nedlåtande mot dom hjälpte denne dom att övervinna dessa. Och hade de svårigheter så fanns denne som stöd. Detsamma var det i mitt tidigare skrivande, när jag skrev berättelser av olika slag infann sig detta också lika med karaktärens vänner ofta var trogna och lojala samt att de hade en stor och stöttande familj.

Jag tänker på alla dom som har gjort mig illa under min skoltid, jag tänker på att jag inte hatar dom överhuvudtaget. För på vilket sätt blir jag en bättre människa om jag hatar dom som gjort mig illa? Och på vilket sätt skulle jag må bättre av det? Samt att jag aldrig har tagit ut de dessa människor har gjort på någon annan. Jag har aldrig dragit alla kvinnliga lärare över en och samma kam för vad dessa gjorde. Jag har aldrig dragit alla kristna eller religiösa över samma kam för att en av dom tre första lärarna som jag hade och mobbade mig för att jag hade svårigheter var rätt religiös och kristen.

Det är inte relevant, och det kommer aldrig att vara det heller för mig. Trots att det idag verkar vara mer eller mindre en tävling att vara som mest orelevant i de olika samhällsdebatterna. Jag tror inte på hatet, hat förtär och förgör till sist ens själ. Samt att hat föder bara mer hat, för det blir som att hälla bensin på en eld. Jag tror inte att det kommer att hjälpa kvinnor som blir utsatta för brott att kollektivt hänga ut män som våldsverkare eller att de skulle ha ett kollektivt ansvar för vad få sjuka individer gör, jag tror inte att de kommer att ledda fram till jämställdhet. Jag tror att de bara kommer att leda oss längre ifrån målet.

Jag är ateist men om jag har en civil religion så är det i så fall vänlighet, kärlek och respekt. Och den kommer jag att fortsätta med ända tills dagen då min tid är över på denna jord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: