9 kommentarer

Inspirationskällor

Här kommer jag att samla dem personer/saker som jag har fått inspiration och influeras av:

Constantin_Hansen_1836_-_HC_Andersen

H.C. Andersen (1805-1875)                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Historia:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Andersen är mest känd för sina sagor. Han skrev över 200 sagor (Varav Elddonet, Lilla Sjöjungfrun och Den fula ankungen är några av dom kändaste), 1 000 dikter, 6 romaner och 50 skådespel under sin livstid och hans verk finns översatta till nära 150 språk. Trots en fattig och enkel uppväxt och en problematisk skolgång kom Andersen att etablera sig som en författare som hade stöd av såväl kungen som det intellektuella etablissemanget och genom sina sagor även i de breda folklagren. 200-årsjubileet år 2005 medförde en ökad satsning på H.C. Andersen-forskningen och resulterade i en mängd litteratur kring författaren och i nyutgåvor och nyöversättningar av Andersens verk.

Personlig kommentar:

H.C. Andersen har påverkat mig en del i mitt skrivande, jag har läst några av hans kändaste sagor, en personlig favorit är Elddonet. Som var en av dom första böckerna jag läste själv som liten. Jag tycker om hans sätt att berätta sagor på, hans sätt att ta tag i läsaren och förflytta in denne i hans sagovärld.

George_Orwell_press_photo

George Orwell (1903-1950)

Historia:

Hans verk kännetecknas av ett skarpt intellekt och kvickhet, en djup medvetenhet om social orättvisa, ett starkt motstånd till totalitarism, en förkärlek till språklig klarhet och tro på en frihetlig direktdemokratisk socialism. George Orwell är väl ansedd som en politisk och kulturell kommentator. Förutom skönlitteratur och polemisk journalism skrev Orwell även litteraturkritik och poesi. Hans två mest kända verk är den dystopiska romanen 1984 (1949) och den satiriska romanen Djurfarmen (1945). Andra hyllade verk är Hyllningen till Katalonien (1938), en berättelse om hans erfarenheter som volontär på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget, samt ett flertal essäer från bland annat hans tid som kolonialpolis i Burma.

Personlig kommentar:

Här är övriga kommentarer överflödiga, bara historiken talar sitt tydliga språk varför jag inspireras av denna man.

800px-Helen_KellerA

Helen Keller  ( 1880-1968)

Historia:  

Hon var den första dövblinda person som avlade en akademisk examen på Radcliffe Collage i Cambridge, Massachusetts år 1904. Under sin livstid publicerade hon tolv böcker och ett stort antal artiklar. Hon var även politiskt aktiv och verkade för kvinnors, funktionshindrade och arbetares rättigheter. Verk av henne brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

Personlig kommentar:

En riktigt häftig kvinna som har påverkat mig mycket i min egna kamp för ett tolerantare samhälle. Har dock inte läst så mycket av henne, men däremot läst mycket om henne.

800px-Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616)

Historia:

Shakespeare anses av många inte bara ha varit Englands nationalskald utan också världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna. Redan hans samtida kollega Ben Jonson sade: ”Shakespeare was not of an age, but for all time” (”Shakespeare tillhörde inte bara en tidsålder, utan alla”). Han har kallats the Bard of Avon (”Avons bard”) och the Swan of Avon (”Avons svan”). Den dramatiska verksamheten under den elisabetanska eran ägde till stor del rum vid Globe Theatre där han var delägare, belägen i Soutwark i London. William Shakespeare är kanske mest berömd som dramatiker, men han har även skrivit episka dikter och sonetter. De kändaste av hans dramer är  Hamlet, Macbeth, Kung Lear, Julius Caesar och Romeo och Julia. 

Personlig kommentar:

En rebell som skrev i gåtor för att makten inte skulle förstå kritiken som omgärdar en del av hans skådespel. Något som jag gillar med honom, samt hans sätt att väck olika känslor i de skådespel och skrifter han har gjort. Det har påverkat mitt sätt att skriva, att inte vara för förutsägbar utan väva in sensmoraler och även olika former av kritik mot saker i samhället i de jag skriver.

800px-Florence_Nightingale_1920_reproduction

Florence Nightingale (1820-1910)

Historia:

Var en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket. Hon föddes i Florens, vars namn hon fick, av brittiska föräldrar men växte upp på familjens gård i England. Nightingales far var välbärgad och hon fick ett betydande årligt belopp som gjorde det möjligt för henne att leva ett självständigt liv. Nightingale är känd för sin insats under Krimkriget då hon arbetade vid en sjukstuga i Scutari den asiatiska delen av Konstantinopel. Mot slutet av kriget fick hon en arbetsledande befattning. Bland annat lyckades hon sänka dödligheten vid militärsjukhusen i Krim från ca 42 % till 2 % inte minst genom att i samråd med specialister förbättra de vedervärdiga hygieniska förhållandena på sjukhusen. Nightingales sjukstuga var mycket välorganiserad, men utgjorde ett begränsat inslag i ett krig, som omfattade tiotusentals soldater. Bristande planering hade dock lett till att Krimkriget fick en dålig början för Storbritannien och pressen letade efter goda nyheter. Som ett resultat av detta fick hennes välskötta sjukvård stor uppmärksamhet. När Storbritannien hade vunnit kriget blev hon en nationell hjälte, vilket gjorde det möjligt för henne att, trots initialt politiskt motstånd, verka för en reformerad sjukvård, kvinnors rättigheter och klarspråk.

Hon återvände till Storbritannien år 1857och blev efterhand krigsministeriets främsta rådgivare i militärhygieniska frågor. Hon ägnade sig åt att utveckla sitt yrke och år 1860 grundade hon skolan Nightingale School of Nursing för sjuksköterskor i London. Hon gifte sig aldrig. Mot slutet av sitt liv vann hon stor berömmelse. Hon var till 1872 med ”utomordentlig vördnad” ledaren för sjuksköterskeväsendet och kallades ”The Lady with the Lamp” för sin vana att besöka sina patienter även nattetid. Hon är den mest kända representanten för sjuksköterskekåren genom alla tider.

Personlig kommentar:

Redan första gången jag hörde talas om Florence Nightingale blev jag tagen med storm. En mycket intressant kvinna som med sitt mod, stora hjärta, envishet och självständighet förändrade ett helt yrke samt sjukvården till det bättre för både patienterna och de anställda. Hon har i mångt och mycket inspirerat mig i att hjälpa andra.

Annonser

9 comments on “Inspirationskällor

 1. H.C Andersen och William Shakespeare är även två utav mina inspirationskällor! 🙂
  De andra tre känner jag till endast vid namn. Men utav det du skrivit/lagt upp här om dem har mitt intresse väckts. Jag kommer definitivt läsa mer om dem (framförallt om Florence Nightingale), och ska även fräscha upp mitt minne med att läsa lite om Shakespeare och H.C Andersen (igen). 🙂

  Härligt initiativ att skapa en sådan här sida! 😀 Och väldigt intressant! 🙂

  (PS. Din personliga kommentar till Shakespeare är som taket ur mitt huvud, för jag tänker precis likadant :p )

 2. Ojj, ja, detta är nog favoriterna av Shakespeare: ”The Merchant of Venice” (Köpmannen i Venedig), ”Hamlet” och självfallet ”Romeo and Juliet”, men jag gillar så väldigt många fler. 😀
  Älskar många sagor av H.C Andersen, men mina absoluta favoriter är nog ”Tummelisa” och ”Näktergalen”. 😀

  Okej, schysst, jag ska titta på den 🙂

  😀

  (Haha, jaa 😛 )

  • Okej där ser man, Hamlet och Romeo och Juliet tillhör några av mina favoriter med Shakespeare, andra är Macbeth och Trettondagsafton men som sagt det finns allt för många. 😀

   Nice, själv så älskar jag Elddonet som jag nämnde i personlig kommentar. Men jag älskar också Den ståndaktige tennsoldaten och Den lilla flickan med svavelstickorna. Båda är dock rätt sorgliga men ändå så bra. 😀
   Varsågod, gör det jag lovar du blir inte besviken 🙂 😀

   (Hahaha :P)

 3. Ohja, allt för många 😀

  Kul, Elddonet är en saga jag också tycker om, men den platsar nog inte bland favoriterna. Eller, den hamnar nog på en tredje/fjärdeplats 😛

  Jag såg filmen nu, och jisses vad bra den är! 😛 Vilken kvinna hon var! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: